top of page
Zoeken

Waarom fouten maken juist goed is...

Heb jij er ook zo eentje thuis of in de klas?

Een kind dat alles altijd onmiddellijk goed wil doen?

Eentje dat bang is om fouten te maken?

En als het dan toch gebeurt dit moeilijk los kan laten?


Soms gaat dit kind zelfs opdrachten of situaties vermijden uit schrik om tegen fouten aan te lopen. Heel vervelend voor het kind zelf en het maakt het leren er zeker niet leuker op.


Fouten maken is goed

Als kinderen aan het leren zijn, zijn ze bezig met iets wat ze nog niet kunnen. Al lerend komen ze ertoe dat ze het straks wél zullen kunnen. Terwijl ze in hun leerproces zitten, is het onvermijdelijk om fouten te maken. Fouten zijn een teken van leren.

Ja maar...

Wanneer we fouten maken, merken we dat we aan het leren en aan het "stretchen" zijn. We zijn dan met iets bezig dat we nog niet kunnen, maar dat wel binnen ons bereik ligt om te leren. En we zijn daar bewust, doelgericht mee bezig. Met een hoge inzet. Het zijn de foutjes in deze context waarvan ik bedoel: fouten maken zijn goed.

Je kan ook fouten maken met een lage inzet, bijvoorbeeld uit slordigheid. Over zo'n foutjes kan je dan weer moeilijk zeggen dat ze goed zijn.

Zelfvertrouwen

Als kinderen met een hoge inzet bezig zijn, kunnen ze verkrampen doordat ze alles zo snel mogelijk goed willen doen. Maar zelfvertrouwen krijg je niet van alles goed doen. Zelfvertrouwen krijg je door niet bang te zijn om iets verkeerd te doen.

Kinderen inzicht geven in fouten maken

Als kinderen begrijpen waarom het oké is om foutjes te maken, helpt hen dat om gemakkelijker en meer ontspannen in het leerproces te staan. Het is dus belangrijk om het (mogen) maken van fouten te bespreken!


Dat kan op veel manieren. Zo werk ik bijvoorbeeld graag met het kinderboek ‘Het meisje dat nooit fouten maakte’. Het is een hartverwarmend verhaal dat kinderen helpt om te begrijpen hoe belangrijk het is om fouten te maken, ervan te leren en vooral ook om heel veel plezier te hebben bij alles wat je doet.Deze zomer organiseer ik ook 2 zomerreeksen over mindset waarin we volop aan de slag gaan met het (durven) maken van foutjes. Er is een reeks voor kinderen tussen 4 en 6 jaar en eentje voor kinderen tussen 7 en 9 jaar. Meer info en inschrijven kan hier.


Liefs,

Sarah

bottom of page