top of page
Zoeken

Hoe stimuleer je doorzettingsvermogen?

Ze kan er wat van, die Branta! En nochtans is het zeker niet gemakkelijk... Ook wij worden er regelmatig - en in deze periode nét wat meer - toe uitgedaagd. Ik heb het over doorzetten en volhouden.

Branta is een moedig gansje uit het boek 'Geluk voor kinderen' van Leo Bormans. Ze gaat voor het eerst mee op wintertrektocht met haar mama, papa, broertjes, zusjes en heel wat andere ganzen. Best pittig voor zo'n kleintje. Ze is wat onzeker en twijfelt aan zichzelf. Zal ze dat wel kunnen? Haar hartje bonst tegen haar veren...


Gemakkelijk wordt het zeker niet. Maar Branta bedenkt wat haar kan helpen om toch vol te houden. Zo spreekt ze zichzelf moed in: "Niet opgeven nu! Doorvliegen!". Ze krijgt complimentjes van haar mama en ook de andere ganzen helpen haar. Uiteindelijk slaagt Branta er zelfs in om een stukje op kop te vliegen.Voor welke uitdagingen stond jouw kind wel eens?

Hoe heb je hem of haar hierin ondersteund?

Wat deed je zodat hij of zij zou volhouden?Hieronder geef ik enkele tips mee om het doorzettingsvermogen van jouw kind te stimuleren.


Kies voor uitdagende, maar haalbare taken

Zorg ervoor dat de opdracht die je geeft voldoende uitdagend is, maar tegelijk ook niet té moeilijk is. Het is belangrijk om hierin een goed evenwicht te zoeken. Dit zal jouw kind leren om door te zetten.


Werk met tussenstapjes 

Soms is het einddoel wel haalbaar voor jouw kind, maar weet het niet goed hoe eraan te beginnen. Het lijkt een onoverkomelijke opdracht, terwijl jij als ouder eigenlijk wel weet dat het zal lukken. Op zo'n momenten kan je het doel onderverdelen in tussenstapjes.


Erken frustratie

Kinderen kunnen flink gefrustreerd raken wanneer iets, ondanks dat ze goed doorzetten, toch niet lukt. Geef jouw kind de ruimte om deze frustratie te uiten en toon ook begrip voor dit gevoel. Je zal merken dat het op die manier beter leert omgaan met frustratie en deze ook weer los kan laten en verder kan gaan.


Moedig positief denken aan

Een kind kan moeite hebben met doorzetten omdat het verkeerde veronderstellingen heeft. Wanneer je kind negatieve gedachten heeft over het eigen kunnen, bekijk dan samen hoe jullie deze kunnen ombuigen naar positieve gedachten.


Geef complimenten

Een kind dat vertrouwen heeft in het eigen kunnen en dat zich gesteund voelt door de ouders en andere volwassenen om zich heen, zal vaak gemakkelijker leren doorzetten. Het geven van goede complimenten speelt hierbij een belangrijke rol. Welke complimenten zijn betekenisvol? Dat lees je in mijn volgend blogbericht!In Praktijk Groei worden regelmatig workshops en trainingen georganiseerd omtrent het opbouwen van zelfvertrouwen en het positief leren denken. In augustus volgt ook een lezing over hoe je jouw kind kan ondersteunen in het opbouwen van zelfvertrouwen. Klik HIER voor meer info over de lezing en hoe je je kan inschrijven.


Wil je op de hoogte gebracht worden van de data van andere workshops, trainingen en lezingen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief door je HIER aan te melden.


Liefs,

Sarah


Comments


bottom of page