top of page
IMG_6530.heic

Weerbaarheidstraining

Stevig in jouw schoenen met Rots en Water

Op regelmatige basis organiseert Praktijk Groei weerbaarheidstrainingen voor kinderen van de lagere school. De trainingen verlopen volgens de methodiek van Rots en Water (lees er hier meer over) en worden gegeven door Sarah Schelstraete, geaccrediteerd Rots en Water trainer, pedagoog en leerkracht.

Rots en Water?

Rots en Water is een psychofysieke weerbaarheidstraining waarin kinderen en jongeren leren om op een goede manier voor zichzelf op te komen. Het programma behandelt 5 thema's: zelfvertrouwen, zelfrespect, zelfcontrole, zelfverdediging en weerbaarheid.

 

Het programma is opgebouwd rond twee begrippen: de Rotshouding en de Waterhouding. De Rotshouding staat voor een standvastige en onwrikbare houding, terwijl de Waterhouding symbool staat voor een beweeglijke en verbindende houding. Doorheen de training worden de kinderen en jongeren uitgenodigd om een balans te vinden tussen beide houdingen; om enerzijds rekening te houden met anderen (water) en tegelijkertijd op te komen voor de eigen wensen, noden en overtuigingen (rots). Beide houdingen zijn namelijk essentieel in het dagelijks leven.

Voor wie?

De trainingen zijn toegankelijk voor kinderen tussen 6 en 13 jaar. Verder worden geen specifieke criteria gehanteerd. De opzet is dat kinderen en jongeren met verschillende noden met elkaar in verbinding worden gebracht en deze verschillen leren appreciëren. Doorheen de training ontdekken ze elkaars talenten en laten ze zich hierdoor inspireren.

Praktisch

Elke training bestaat uit 5 sessies die doorgaan in de polyvalente zaal van Sportcomplex Palaestra (Deinze), en dus niet in de praktijk zelf. De kostprijs bedraagt 115 euro voor een volledige training van 5 sessies.

Als ouder word je mee betrokken bij de weerbaarheidstraining via het mapje dat de kinderen wekelijks mee naar huis krijgen. In dit mapje vind je telkens een korte samenvatting van wat aan bod kwam tijdens de afgelopen sessie. Er worden ook oefeningen meegegeven waar jullie thuis verder kunnen op inzetten. Op die manier kunnen jullie het thema ook binnen de thuiscontext levend houden, wat de transfer van het geleerde naar andere contexten bevordert.

Nieuwe trainingen vanaf januari '24

In januari starten nieuwe weerbaarheidstrainingen, voor kinderen geboren in 2017-2016-2015 en voor kinderen geboren in 2014-2013-2012-2011. Voor afwijkingen qua geboortejaar, gelieve eerst contact op te nemen alvorens jouw kind in te schrijven.

Basistraining (=voor kinderen die voor het eerst kennismaken met de Rots en Water weerbaarheidstraining)

De sessies gaan door op vrijdag 12, 19 en 26 januari, en 2 en 9 februari '24 op onderstaande momenten:

  • Groep 1 (geboren in '17, '16 of '15): 17.00u-18.00u

  • Groep 2 (geboren in '14, '13, '12 en '11): 18.00u-19.00u

 

!NIEUW!

Vervolgtraining (=voor kinderen die in het verleden reeds deelnamen een weerbaarheidstraining van Praktijk Groei)

De sessies gaan door op vrijdag 23 februari en 1, 8, 15 en 22 maart '24 op onderstaande momenten:

  • Groep 1 (geboren in '17, '16 of '15): 17.00u-18.00u

  • Groep 2 (geboren in '14, '13, '12 en '11): 18.00u-19.00u

Ik heb interesse in de weerbaarheidstraining

Bedankt voor jouw interesse in de Rots en Water weerbaarheidstraining! Van zodra er een nieuwe training doorgaat, word je hierover als eerste ingelicht.

Lijkt deze weerbaarheidstraining interessant voor jouw zoon of dochter, maar past de eerstvolgende training niet in jullie agenda of is de training reeds volzet? Laat via onderstaand formulier jouw contactgegevens achter en word zo als eerste op de hoogte gebracht van zodra een nieuwe training doorgaat.

bottom of page